01 jul 2019

Zijn de kosten van een garage of schuur aftrekbaar?

Als ondernemer gebruikt u wellicht uw garage of schuur geheel of gedeeltelijk voor uw bedrijf. Maar zijn de kosten daarvan dan ook aftrekbaar van de winst? En zo ja, onder welke voorwaarden? En geldt dat ook voor een huurwoning?

Zakelijk gebruik privéruimte

Het zou logisch zijn dat u de privékosten dan ook van de winst kunt aftrekken. Toch is dat lang niet altijd het geval. Wanneer kan het wel/niet?

Koopwoning/ondernemingsvermogen. Heeft u een koopwoning, dan is van belang of u uw woning, waaronder de garage of schuur, meer dan 10% zakelijk gebruikt. Zo ja, dan mag u de woning als ondernemingsvermogen aanmerken. Gebruikt u de woning voor 90% of meer zakelijk, dan is deze verplicht ondernemingsvermogen. Alle kosten van uw woning zijn dan aftrekbaar, maar u moet vanwege het privégebruik van uw woning 1,65% van de WOZ-waarde als inkomen aanmerken. Dit deel komt dus niet ten laste van de winst. Bij verkoop van de woning is boekwinst belast, boekverlies aftrekbaar.

Koopwoning/privévermogen. Gebruikt u de woning minder dan 10% zakelijk, dan is de woning verplicht privévermogen. Bij een zakelijk gebruik tussen de 10 en 90%, kunt u hiervoor kiezen. Bij verkoop is boekwinst niet belast en boekverlies niet aftrekbaar. Kiest u ervoor de woning als privévermogen aan te merken, dan heeft u alleen recht op aftrek van kosten als de garage of schuur zelfstandig is. Hij moet dan beschikken over een eigen ingang en sanitair. U zou deze dus ook aan een derde kunnen verhuren. U moet ook nog voldoen aan de inkomenseis.

Inkomenseis. Is uw woning privévermogen en is de garage of schuur zelfstandig, dan heeft u recht op aftrek als u voldoet aan de inkomenseis. Heeft u elders ook werkruimte, dan moet u minstens 70% van uw inkomen in uw garage of schuur verdienen. Heeft u elders geen werkruimte, dan moet u minstens 70% van uw inkomen in of vanuit uw garage of schuur verdienen en minstens 30% in uw garage of schuur.

Hoeveel aftrek? De aftrek bedraagt een percentage van de WOZ-waarde dat u kunt toerekenen aan de garage of schuur. Het percentage is afhankelijk van de omvang van uw vermogen in box 3 en kan in 2019 maximaal 5,6% bedragen. Daarnaast heeft u aftrek voor de kosten die normaal gesproken voor rekening van een huurder zouden komen, zoals een deel van de energiekosten.

Huurwoning. Heeft u een huurwoning, dan geldt er iets soortgelijks met betrekking tot het huurrecht. Het moet dan gaan om een zelfstandige garage of schuur, net zoals bij de koopwoning. Rekent u het huurrecht tot het bedrijfsvermogen, dan heeft u recht op aftrek. Aftrekbaar is een evenredig deel van de huur en een deel van de kosten die voor uw rekening als huurder komen. Rekent u het huurrecht niet tot uw ondernemingsvermogen (die keus heeft u weer vanaf 10% privégebruik), dan moet u eerst weer voldoen aan de inkomenseisen.

Overzicht aftrek kosten garage of schuur
Situatie Kostenaftrek Hoeveel aftrek? Belast/aftrek bij verkoop?
Garage ondernemingsvermogen koopwoning ja 100% -/- correctie privégebruik ja
Garage privévermogen koopwoning ja als zelfstandig en voldaan aan inkomenseis percentage box 3 + huurderslasten nee
Huurrecht garage ondernemingsvermogen ja als zelfstandig deel huur + huurderslasten n.v.t.
Huurrecht garage privévermogen ja als zelfstandig en voldaan aan inkomenseis deel huur + huurderslasten n.v.t.
De aftrek van kosten van een privégarage of -schuur die u zakelijk gebruikt, is beperkt als u deze niet tot uw ondernemingsvermogen rekent. In geval van huur is aftrek beperkt als de garage of schuur niet zelfstandig is. Houd hier rekening mee als u een woning koopt of huurt en deze zakelijk gaat gebruiken.