01 jul 2019

DGA met leningen bij de eigen BV: let op!

In 2018 heeft het kabinet op de dag na Prinsjesdag een specifieke maatregel aangekondigd die lenen voor meer dan € 500.000 bij de eigen BV moet ontmoedigen. De volgende contouren werden toen geschetst:

  • Als de totale som van de schulden van de directeur groot aandeelhouder (DGA) aan zijn eigen vennootschap(pen) meer dan € 500.000 bedraagt, wordt dat meerdere als inkomen uit aanmerkelijk belang (AB-heffing) in box 2 belast tegen 26.9% belasting.
  • Eigenwoningschulden bij de eigen BV blijven buiten beschouwing.
  • De ingangsdatum van deze maatregel is 1 januari 2022.

Naar verwachting wordt het wetsvoorstel in de zomer van 2019 ingediend bij de Tweede Kamer, met de bedoeling de maatregel per 1 januari 2022 van kracht te laten worden.

Een aantal opvallende zaken in deze concept-wettekst

  1. Ook voor leningen aan partner en familie
    Niet alleen de leningen aan de DGA zelf zullen onder deze maatregel vallen, maar ook de leningen aan de partner van de DGA. Daarnaast vallen ook de leningen aan bloed- en aanverwanten in de rechte lijn van de DGA of zijn partner (verbonden personen) onder deze regeling, als deze verbonden personen zelf geen aanmerkelijk belanghouder zijn in de vennootschap en alleen als de lening meer dan € 500.000 bedraagt. Dit zijn bijvoorbeeld leningen aan (groot)ouders en (klein)kinderen.
  2. Begrip ‘schulden’ ruim opgevat
    Om te voorkomen dat de maatregel eenvoudig omzeild kan worden, wordt ook gekeken naar de feitelijke samenhang met schijnbaar reguliere leningen. Als bijvoorbeeld een niet-verbonden persoon (stel een broer) leent van de BV van de DGA en dit geld doorleent aan de DGA dan wordt die lening ook meegenomen in de bepaling of er sprake is van een al dan niet excessieve lening. Ook garantstellingen door de eigen BV voor leningen die de DGA elders aangaat, kunnen onder de maatregel gaan vallen.
  3. Hypothecaire inschrijving
    Een voor box 1 kwalificerende eigenwoningschuld valt niet onder deze maatregel, mits er een hypothecaire inschrijving is. Voor de op 31 december 2021 bestaande eigenwoningschulden geldt deze eis van hypothecaire inschrijving niet. Zodra een lening overgaat naar box 3, wordt deze lening niet meer gezien als eigenwoningschuld en valt dan onder de maatregel.
  4. Schuld blijft bestaan
    Vaststelling van bovenmatige schulden gebeurt per 31 december van een jaar. Als de schuld hoger is dan € 500.000 wordt over het meerdere in box 2 belasting geheven. Maar dit betekent niet dat de schuld voor dat deel is vervallen. De schuld aan de BV blijft, waardoor ook de rente- en aflossingsverplichtingen doorlopen.

Mocht u dividend willen uitkeren om uw schulden aan de BV af te lossen, dan is het mogelijk verstandig om dit in 2019 al te doen omdat de AB-heffing nu nog 25% bedraagt. In de komende jaren wordt deze heffing verhoogd naar 26,9%.