22 jul 2019

Als u de auto zowel zakelijk als privé gebruikt, kunt u kiezen of u deze al dan niet op de balans zet.
Die keuze heeft vergaande gevolgen en kunt u niet zomaar wijzigen, zo besliste de rechter onlangs. Waar moet u dan op letten?

Auto keuzevermogen als ..

… zakelijk en privégebruik.
Een auto die u zowel zakelijk als privé gebruikt, hoort fiscaal tot het zogenaamde keuzevermogen. U mag dan zelf kiezen of u de auto als ondernemingsvermogen aanmerkt of als privévermogen. Dit heeft vergaande fiscale gevolgen. Die keuze mag u bovendien maar in enkele bijzondere gevallen wijzigen, dus u zit er in principe voor meerdere jaren aan vast.

Bewijslast uw kant op.
Ook moet u bij het veranderen van uw keuze rekening houden met het feit dat de bewijslast bij u ligt. Een en ander blijkt uit een recente uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2019:3984) . Wat speelde er?

Een collega wisselde …
In deze zaak ging het om een auto die zakelijk en privé gebruikt werd. De auto werd eind mei van het betreffende jaar gekocht en in eerste instantie als zakelijk aangemerkt. In december van hetzelfde jaar bracht een collega de auto over naar privé, omdat deze naar zijn zeggen niet meer zakelijk gebruikt werd. Daarbij werd een boekverlies van € 16.700 gerealiseerd en ten laste van de winst gebracht. De auto werd in maart van het jaar daarna alweer ingeruild voor een nieuwe. Deze nieuwe auto werd weer als ondernemingsvermogen aangemerkt.

Boekverlies niet geaccepteerd.
De inspecteur ging niet akkoord met het boekverlies dat samenhing met het naar privé overbrengen van de eerste auto. Volgens de inspecteur was er niet bewezen dat de auto vanaf december niet meer zakelijk werd gebruikt. Daarom kon de keuze niet meer worden herzien en moest de auto tot het ondernemingsvermogen blijven behoren.

Bijzondere omstandigheid?
Als een bedrijfsmiddel dat als keuzevermogen kan worden aangemerkt eerst tot het ondernemingsvermogen wordt gerekend en daarna tot het privévermogen, moet er sprake zijn van een bijzondere omstandigheid. Hetzelfde geldt andersom. Het vanaf een bepaald moment niet meer zakelijk gebruiken van een bedrijfsmiddel, is een voorbeeld van een bijzondere omstandigheid en reden om uw keuze te wijzigen. Ook een wijziging van wetgeving of een rechterlijke uitspraak kunnen een bijzondere omstandigheid zijn waardoor u uw keuze kunt wijzigen. Dan is in ieder geval vereist dat u, was de wet niet gewijzigd of was er geen rechterlijke uitspraak geweest, een andere keuze had gemaakt met betrekking tot dit bedrijfsmiddel.

Privégebruik niet aannemelijk gemaakt!
Het hof was van mening dat de collega onvoldoende aannemelijk had gemaakt dat de auto niet meer zakelijk werd gebruikt. Er was geen kilometeradministratie en een zelf afgelegde notariële verklaring had weinig waarde. Dat werknemers verklaarden dat in de betreffende periode hun leaseauto gebruikt werd voor zakelijke ritten, sloot volgens het hof niet uit dat ook de betreffende auto nog zakelijk gebruikt werd. Dat de nieuwe auto weer als bedrijfsvermogen werd aangemerkt, werkte ook niet in het voordeel van de collega. Het boekverlies werd dan ook niet geaccepteerd.

Wijze les voor u?
Het aanmerken van een auto of ander keuzevermogen als ondernemings- dan wel privévermogen, heeft grote fiscale gevolgen. Op die keuze kunt u niet zomaar terugkomen, zoals blijkt uit dit arrest. Houd dus bij aankoop van deze bedrijfsmiddelen rekening met de gevolgen voor de langere termijn.

Een wijziging inzake keuzevermogen kan alleen in geval van een bijzondere omstandigheid. Een ingrijpende functiewijziging van het bedrijfsmiddel, nieuwe wetgeving of een rechterlijke uitspraak is zo’n omstandigheid, maar die zult u wel hard moeten maken. Denk dus niet te licht over het maken van zo’n keuze.